zondag 26 april 2015

Welke soort fakkels gebruik je nu bij fakkelvieringen?

tuinfakkels voor vieringen en avondwandelingen
Fakkels voor bij vieringen en avondwandelingen

Er zijn in Nederland en België diverse vieringen en evenementen waarbij men tuin-fakkels brand tijdens een wandeltocht. Zo zijn er 4 en 5 mei vieringen, lichtjesavonden, vredes- en stilletochten 

Maar welke fakkels zijn nu geschikt voor dit soort evenementen?

Zijn tuinfakkels geschikt of moeten het ouderwetse in olie gedrenkte toortsen van doek zijn? Eigenlijk is er maar een fakkelsoort echt geschikt voor een wandeltocht en dat zijn de bamboe tuinfakkels. Dit vanwege een langere brandduur, weer- en windbestendigheid en natuurlijk de relatief goedkope aanschafprijs. Daarnaast is een tuinfakkel ook relatief veilig in verantwoorde volwassen handen. 


Hoelang branden een tuinfakkels nu eigenlijk: Dit is erg afhankelijk van het merk of type tuinfakkel. De traditionele bamboe tuinfakkels, zoals de meeste mensen ze kennen van bijvoorbeeld bij de praxis, xenos of blokker met een reservoir van 170ml, branden circa 3 tot 4 uur wat ook weer afhankelijk is van de kwaliteit van de paraffine fakkelolie, hoeveelheid wind, grote van de vlam en de dikte en kwaliteit van de lont. Een grotere vlam verbruikt namelijk meer brandstof dan een kleine vlam. Als men een dikkere lont in de tuinfakkel heeft zal er automatisch ook een grotere vlam verschijnen en staat er veel wind dan zal de brandstof ook sneller opbranden. De bedrijven waar u deze fakkels koopt moeten u o.a. met de exacte brand, kwaliteit- en veiligheidsinformatie van de tuinfakkels kunnen voorzien.

Onderstaande vindt u nog meer uitleg over geschikte tuinfakkels voor deze evenementen. Meer over evenement fakkels kopen kunt u ook vinden op de gespecialiseerde tuinfakkels website van kaarsenfakkel.nl:

Loopt u om iemand te herdenken, verdraagzaamheid, vrede of wandelt u spannend met kinderen bij vol maanlicht in het bos, u zorgt natuurlijk voor deugdelijke en betrouwbare fakkels met fakkelolie die niet walmt of roet. Onderstaand enige informatie om uw keuze te vergemakkelijken: 

Fakkeltochtfakkels moeten voldoen aan bepaalde veilig- en gebruiksvriendelijkheden

Onderstaand een overzicht van diverse fakkels die geschikt zijn voor loopevenementen.
De fakkels / toortsen van 35 cm zijn uitermate geschikt omdat deze, vanwege de voet, eenvoudig even neer te zetten zijn zonder de fakkel in de grond te hoeven steken. Ze hebben een mooie grote vlam, brandduur van circa 2 uur en zijn herbruikbaar.

De fakkels van 60 cm zijn goedkoper en hebben een brandduur van circa 4 uur en de fakkels van 120 cm zijn daar tegenover weer robuuster en makkelijker wat hoger te houden bij de wandeling daarnaast kunnen ze simpel in de grond gestoken worden. Ook deze hebben een mooie grote vlam ( bruikbaar tot windkracht 8 ), een brandduur van 2 tot 4 uur afhankelijk van het type fakkel en herbruikbaar. Ook zijn er wasdoekfakkels, geschikt tot bij windkracht 4, die een papieren druipschaaltje hebben ( bobeche genaamd ) en branden ongeveer 1 uur en 15 minuten, de tuinkaarsen zijn de makkelijkste fakkels maar deze hebben als nadeel de veel kleinere vlam.


Daarnaast zijn er ook nog tuinfakkels met gekleurde vlammen die circa 2 uur branden met de vlamkleuren rood, groen, blauw, oranje of paars.